11:10 PTG

(3) Comments

2009! Aku Datangggg...

Din

dah datang dah pun... lambat betulla ko update kodin oi! hahahaaa..

untuk tahun 2009, saya tak dapat keje lagi.. huhuhuu.. dah submit resume bnyk tempat, g career fair kat midvalley minggu lepas, still xdpt apa-apa reply. g interview, pastu tak di contact2 balik.. tapi takpela, buatla apa yang patut untuk cari duit utk survive, tak kisahla keje dengan org ke keje sendiri. janji boleh survive utk sekarang & masa akan datang.

tahun ini utk website BizComp Portal, saya akan kurang aktif, beri kepada junior2 saya untuk handle. Sebelum lepaskan pada dorg, kene buat user manual @ ajar dorang cammane nk gune sbgai administrator portal tersebut.

tapi saya akan aktif di Shah Alam Portal. Banyak bende telah dirancangkan untuk Shah Alam Portal (long term plan) dan sekarang adalah masa untuk melaksanakan plan tersebut. Apa plan tersebut? tunggula nnti

saya juga telah diberi kepercayaan memikul tugas sebagai ADC IT Pengakap Lembah Pantai (masih aktif lg bebbb..) Tugasnya mengemaskini info di website PLP & juga menyediakan sistem arkib yang menyimpan file2 & gambar2 PLP sejak zaman batu lagi..

Owh.. tidak lupa juga, nak kene cari tempat gathering IEM kat KLCentral bulan Feb ni.. sape2 tau restaurant/cafe yang sesuai utk gathering dlm 30 orang mcm tu??


Untuk tahun 2009, target saya hanyalah 1. iaitu mencari duit seminimum RM1000 sebulan, tak kisahlah dengan keje sendiri atau keje dengan org.. bila capai sahaja RM1000 sebulan, saya akan target baru iaitu gandakan ke RM2000 ataupun tingkatkan lagi seberapa banyak. contoh bulan ni RM1000, bulan depan target RM2000 plak. Tak mustahil kan?? cuma gandakan keje yang saya buat jela..  lgpun bulan lepas & bulan ni berjaya dapatkan RM600 lebih, takkan bulan seterusnya tak boleh kot.

Bila dah ada target, baru la buat plan.... Siap je plan, terus laksanakan.. Tapi perlu diigtkan semasa proses perlaksanaan ada 2 bende yg penting, iaitu (management) & (focus)... bila 2 bende ini bergerak seiring seirama, baru plan kita berjalan dengan lancar untuk menghampiri target kita...

Walaupun dapat keje sekalipun (keje dgn org), plan diatas ini tetap berjalan.. keje dgn org siang hari, mlm keje sendiri plak.. takde mase nk releks2 dah.. weekend je releks sbb saya hanya igt prinsip saya ni :
biar penat sekarang, jgn penat masa tua nnti. dah tua masa untuk rehat dan layan anak2 cucu je.. mase mude ni kite tgh bnyk tenaga, buatla keje mcm2.. jgn tido jeeee..

1:47 PG

(3) Comments

2008 berlalu

Din

Selamat Tinggal  2008.

target saya untuk akhir tahun 2008, bulan dec lepas tidak tercapai.. huhuhu.. xpela. takde rezeki kot. mungkin tahun 2009 ni dilimpahi dengan rezeki kurnia-NYA. Insyaallah. saya hanya perlu berusaha lagi dan lagi, biar penat sekarang, jgn penat masa tua nnti. dah tua masa untuk rehat dan layan anak2 cucu je.. mase mude ni kite tgh bnyk tenaga, buatla keje mcm2.. jgn tido jeeee..  (owh.. saya ada mention psl ni tahun 2007 dulu)

Seperti post awal tahun 2008 dulu, saya recap mencapai tahun 2007, kali ni saya recap pencapaian tahun 2008 saya, ada yang buruk ada yg baik :

  • Shah Alam Portal telah ditukar domain ke www.shah-alam.com , design tetap sama tidak ubah walaupun ada perancangan nk tukar. huhuhu.. kandungan pun tak mantap..hanya post jika perlu je.. huhuhu...
  • masuk je 2008, program google adsense saya terus mati & saya biarkan sahaja. kalau dulu bleh dpt dlm rm300+ tapi tahun 2008 saya biarkan je camtu, hanya dpt $29.23 ..huhuhuh.. 
  • bagi saya, tahun 2008 saya tidak dapat manage time properly. sbb bile banyak sgt bende nk buat, jadi hilang focus. tapi apapun study saya tetap NO1, maksud saya, study adalah TOP PRIORITY antara semua. jgn sia-siakan masa study anda.
  • result semester 5 agak cemerlang, tak expect pun bleh dpt camtu.. huhuh.. dan semester 6 (last sem) tamat dgn cgpa lebih 3.. huh. dpt gak apply master.. apply je, dapat ke xdapat belakang cite..
  • tak jadi nak ade blog domain .com sendiri.. hahaha...
  • tercapai cita-cita ku lebih awal utk memiliki business sendiri. target ada business sendiri lepas abis study, tp awal la plak.. hehe.. tapi ia menjadi malap bile nak dekat akhir tahun, bulan 10 keatas bile exam dah dekat.. huhuhu.. 
  • berjaya mendapat IBM Certificate DBA DB2. setelah penat 1 bulan berkurus berkursus


  • berjaya menghasilkan product pertama sendiri, dan hasilnya bolehlaa.. tapi tidak mencapai target saya. kene improve lg.. huhu..

apa yg saya perasan 2008, saya bnyk hilang focus sbb banyak bende saya buat & plan nk buat. hasilnya ada yang jadi, ada yang tak jadi. ini utk tahun 2008, utk plan 2009 saya akan update di post seterusnye. jadi, tungguuu...