11:42 PG

(1) Comments

Free Wordpress Theme

Din

,

Seperti biase, saya akan kongsi bende-bende percuma.

sebelum ni saya ade kali link untuk download template utk blogspot @ blogger

boleh dapatkan disini :
http://kodin.blogspot.com/2008/03/blogger-theme-hack.html

kali ini, Wordpress theme plak. Ia percuma, percuma dan percuma lagi..

boleh dapatkan disini :
http://panduanebiz.info/page/32



1:27 PG

(0) Comments

Ohoooiiii..

Din

, ,

Quick update

- dah lame tak berblog. yg post sblom ni adalah 2 hari sebelum dpt kerja.
masuk je keja, terus takde mase nk update blog.. balik keje je dah tak larat.

- akan update dari masa ke semasa kalau rajin.
selalu update kat twitter & facebook je.

- bye

12:19 PG

(2) Comments

Mini Gathering IEM

quick post

IEM bermaksud Internet Entrepreneur Malaysia

baru je ditubuhkan oleh sedari catz. ahli dalam 200 lebih, yg datang dalam 6 orang. so kalau nak ramai lagi yg datang, kene ada ahli ribu2 kot.. hehehe..

gathering di food court KLcentral. start kol 11am. habis kol 4pm.
Macam2 sembang dengan idea yang bernas dan bermanfaat tentang Perniagaan Internet ini. Dan kami juga telah plan masa depan kami utk group IEM. ingin tahu, join lah Internet Entrepreneur Malaysia.

Antara yang hadir pada gathering ini adalah :

1. Catz - 

2. Amirul Faisyal -

4. Sham -  

ni gambar gatheringnya :

fatin,kodin,sham,zamri,amirul



fatin,catz,sham,zamri,amirul
harap dr 6 org ni, akan bertambah jadi 16, 26, 36, 46, 56 & seterusnya yg hadir pada next gathering

6:03 PTG

(3) Comments

The Secret Memang Menjadi

Sila tengok preview The Secret ini. 20min

Bagi sesiapa yang telah baca buku atau tengok movie/video The Secret memang dorang akan perakui ia betul-betul berlaku pada diri mereka. ya. saya dah tengok. video yang diberikan oleh sedara Zakri. TQ zek.

Video sepanjang 1 jam lebih menceritakan konsep Law of Attraction  betul-betul menjadi kepada diri saya sendiri dengan pantas plak tu..

Camni kisahnya...


Video The Secret amat amat amat menarik dan membuat diri saya rasa semangat masa tengah tengok. Apa yang di terang dlm video tu saya catit, sbb point2 yang diterangkan amat penting, contohnya (want?, believe?, receive?, gratitude, visualize). nak paham lagi pasal point2 tu kene tengok video tu.

Lepas je layan movie tu sampai habis (saya tengok dlm kol 8.30am), hampir 1 jam 30min. dari point2 diatas yg saya catit, saya tulis apa yang saya nak dalam hidup saya ni.. macam2 la saya tulis. bukan takat tulis, tapi saya berulang-ulang pikir bende tu dalam kepala otak saya. saya gunakan point (want?, believe?, receive?) untuk bende yang saya nakkan tu.

Mungkin disebabkan pikir banyak sangat, sampai penguap 2 3 kali, ape lagi dah tak tahan ngantok terus layan tido. katil asik panggil "mehla baring sini".. hehehe.. sedang layan tido, tibe2 terjaga sebab dapat call.

kodin : Assalamualaikum
---- : salam din
---- : camman dengan system ---- ----?
---- : kami nak gune ni. boleh datang bincang?

selepas tu, adalah sejarah.. huhuhuh...

apa yang saya applikasikan dalam video The Secret itu mmg terjadi pada saya. cume tak sangka ia berlaku dengan setutup mata (tido).. hehehe.. dengan cepat.. Apapun saya bersyukur banyak pada Allah S.W.T

11:10 PTG

(3) Comments

2009! Aku Datangggg...

Din

dah datang dah pun... lambat betulla ko update kodin oi! hahahaaa..

untuk tahun 2009, saya tak dapat keje lagi.. huhuhuu.. dah submit resume bnyk tempat, g career fair kat midvalley minggu lepas, still xdpt apa-apa reply. g interview, pastu tak di contact2 balik.. tapi takpela, buatla apa yang patut untuk cari duit utk survive, tak kisahla keje dengan org ke keje sendiri. janji boleh survive utk sekarang & masa akan datang.

tahun ini utk website BizComp Portal, saya akan kurang aktif, beri kepada junior2 saya untuk handle. Sebelum lepaskan pada dorg, kene buat user manual @ ajar dorang cammane nk gune sbgai administrator portal tersebut.

tapi saya akan aktif di Shah Alam Portal. Banyak bende telah dirancangkan untuk Shah Alam Portal (long term plan) dan sekarang adalah masa untuk melaksanakan plan tersebut. Apa plan tersebut? tunggula nnti

saya juga telah diberi kepercayaan memikul tugas sebagai ADC IT Pengakap Lembah Pantai (masih aktif lg bebbb..) Tugasnya mengemaskini info di website PLP & juga menyediakan sistem arkib yang menyimpan file2 & gambar2 PLP sejak zaman batu lagi..

Owh.. tidak lupa juga, nak kene cari tempat gathering IEM kat KLCentral bulan Feb ni.. sape2 tau restaurant/cafe yang sesuai utk gathering dlm 30 orang mcm tu??


Untuk tahun 2009, target saya hanyalah 1. iaitu mencari duit seminimum RM1000 sebulan, tak kisahlah dengan keje sendiri atau keje dengan org.. bila capai sahaja RM1000 sebulan, saya akan target baru iaitu gandakan ke RM2000 ataupun tingkatkan lagi seberapa banyak. contoh bulan ni RM1000, bulan depan target RM2000 plak. Tak mustahil kan?? cuma gandakan keje yang saya buat jela..  lgpun bulan lepas & bulan ni berjaya dapatkan RM600 lebih, takkan bulan seterusnya tak boleh kot.

Bila dah ada target, baru la buat plan.... Siap je plan, terus laksanakan.. Tapi perlu diigtkan semasa proses perlaksanaan ada 2 bende yg penting, iaitu (management) & (focus)... bila 2 bende ini bergerak seiring seirama, baru plan kita berjalan dengan lancar untuk menghampiri target kita...

Walaupun dapat keje sekalipun (keje dgn org), plan diatas ini tetap berjalan.. keje dgn org siang hari, mlm keje sendiri plak.. takde mase nk releks2 dah.. weekend je releks sbb saya hanya igt prinsip saya ni :
biar penat sekarang, jgn penat masa tua nnti. dah tua masa untuk rehat dan layan anak2 cucu je.. mase mude ni kite tgh bnyk tenaga, buatla keje mcm2.. jgn tido jeeee..

1:47 PG

(3) Comments

2008 berlalu

Din

Selamat Tinggal  2008.

target saya untuk akhir tahun 2008, bulan dec lepas tidak tercapai.. huhuhu.. xpela. takde rezeki kot. mungkin tahun 2009 ni dilimpahi dengan rezeki kurnia-NYA. Insyaallah. saya hanya perlu berusaha lagi dan lagi, biar penat sekarang, jgn penat masa tua nnti. dah tua masa untuk rehat dan layan anak2 cucu je.. mase mude ni kite tgh bnyk tenaga, buatla keje mcm2.. jgn tido jeeee..  (owh.. saya ada mention psl ni tahun 2007 dulu)

Seperti post awal tahun 2008 dulu, saya recap mencapai tahun 2007, kali ni saya recap pencapaian tahun 2008 saya, ada yang buruk ada yg baik :

  • Shah Alam Portal telah ditukar domain ke www.shah-alam.com , design tetap sama tidak ubah walaupun ada perancangan nk tukar. huhuhu.. kandungan pun tak mantap..hanya post jika perlu je.. huhuhu...
  • masuk je 2008, program google adsense saya terus mati & saya biarkan sahaja. kalau dulu bleh dpt dlm rm300+ tapi tahun 2008 saya biarkan je camtu, hanya dpt $29.23 ..huhuhuh.. 
  • bagi saya, tahun 2008 saya tidak dapat manage time properly. sbb bile banyak sgt bende nk buat, jadi hilang focus. tapi apapun study saya tetap NO1, maksud saya, study adalah TOP PRIORITY antara semua. jgn sia-siakan masa study anda.
  • result semester 5 agak cemerlang, tak expect pun bleh dpt camtu.. huhuh.. dan semester 6 (last sem) tamat dgn cgpa lebih 3.. huh. dpt gak apply master.. apply je, dapat ke xdapat belakang cite..
  • tak jadi nak ade blog domain .com sendiri.. hahaha...
  • tercapai cita-cita ku lebih awal utk memiliki business sendiri. target ada business sendiri lepas abis study, tp awal la plak.. hehe.. tapi ia menjadi malap bile nak dekat akhir tahun, bulan 10 keatas bile exam dah dekat.. huhuhu.. 
  • berjaya mendapat IBM Certificate DBA DB2. setelah penat 1 bulan berkurus berkursus


  • berjaya menghasilkan product pertama sendiri, dan hasilnya bolehlaa.. tapi tidak mencapai target saya. kene improve lg.. huhu..

apa yg saya perasan 2008, saya bnyk hilang focus sbb banyak bende saya buat & plan nk buat. hasilnya ada yang jadi, ada yang tak jadi. ini utk tahun 2008, utk plan 2009 saya akan update di post seterusnye. jadi, tungguuu...