9:19 PTG

(0) Comments

SuperPower???

Din

,

skali aku kene tag daaa... nih si ahib la nih tag aku... layan jela utk suke2. hahaha... :D
Nih soalan yg die tanye aku :

1. Apa superpower idaman anda… sila pilih satu jek!
----tak rasa penat, ngantok, tido!!!

2. Apa superhero atau watak yang mempengaruhi pilihan ko itu?
----Batman(siang keja bisness, mlm berjaga tlong org)

3. Kenapa/ untuk apa superpower itu yang anda pilih?
----supaya aku boleh buat bnyk kejeeeee dan boleh tlong org

4. Kelemahan superpower anda… wajib ada!
----Tak cukup masa, atau aku masih lemah lg dlm pengurusan masa & tindakan

5. Nama anda sebagai hero apa?
----masih sama, KODIN. :)

6. Motto anda sebagai superhero?
----Usaha, Taqwa, Mulia <--- cam penah dgr jee... :p


aku tag balik soalan nih kat :
1) man
2) duez

layan bro... heheheh.. :D

8:21 PTG

(5) Comments

Buit Duit Dengan Gambar???

ini post yg ke-41 :p

hehe.. sebenarnye baru je involve bab2 design ni.. takla berapa power pun.. pandai memanipulate gmbr yg dah ade je.. :)

selalunye saya akan mintak tlong kawan designkan sbb dorg lg expert.. antara nye man & duez.. tq so much :)

klau design sendiri, saya biasenye akan cari bahan di google image search.. tp klau nk gmbr yg lebih quality, 2 tempat saya akan pegi iaitu di http://www.sxc.hu dan http://www.iconfinder.net (lebih kpd icon)

saya akan cari gmbr mane yg saya nk, dan startla design.. :)

nk tau tak, dgn gmbr pun kite boleh duit sebenarnya.. ;) mase diploma dulu, man rekemendkan website ni shutterstock.com . website ini tmpt kite jual gmbr yg kite design atau tangkap gune camera.. so, ape jua gmbr yg korang tangkap berpotensi dibeli org. bukan sahaja gmbr malah video pun same gak... :)

setakat ini saya memperolehi $usd 23.55 . sekarang dah kurang tangkap gmbr, sbb tak ade masa. so, tuh yg earning tak bnyk tuh... time dulu semgt2 bleh lah.. :p tgokla klau ade mase, bleh go on balik :)

Gambar paling ramai org beli.
Awan depan, matahari belakang.
Ni tangkap kat tepi pantai kuala perlis, perlis.. mase senja.. mmg cun time tuh :)






Video Org Beli
Banyk2 video yg saya jual, video ni je yg ade org beli. Video keluarga ulat gonggok.. huhuhu.. :D
ni ditangkap mase jalan2 dlm hutan nk cari tapak camping..

ni galeri video saya









My most popular images for sale at
Shutterstock:









man ade bgtau, paling bnyk org beli adalah gmbr design sendiri iaitu bentuk icon, logo dan yg menggunakan illustrator.. bukan gambr yg tangkap gune camera.. hhhmmmm... :|

2:42 PG

(1) Comments

Password Lost???

seminggu nih saya asik kehilangan username & password di laman2 web yg biase saya tgok... sebab terlalu bnyk sgt username & password pakai utk bnyk website/email so dah jadi pening nk igt sume.. tuh yg smp boleh lupe password tuh.. hahaha.. :D

seperti biase, saya akan gune firefox password manager, yg dah built-in. so dia akan savekan password secara automatik, tp cammane plak klau kite nk buat backup klau tibe2 firefox crash plak?? hhmmm...

ok. bg siapa yg tak biase dgn password manager nih, saya terangkan skit fungsi die. ia digunakan utk simpan username & password utk website yg kite view. jd lepas ini takla perlula kite nk isi 2 3 kali, hanya isikan username, dan password akan kluar automatik..

so, macammane nk tgok username & password yg saya gunekan utk website ni???

pegi menu firefox anda, Tools >> Options >> Security

akan kluar menubox spt ini.

1) untuk lihat senarai website & username & password yang anda gunakan.

2) untuk import/export password anda yg anda telah save sbg backup seblom ini. file ini adalah format .xml. untuk mendptkan function ini, anda perlu install Password Exporter gunakan ia utk backup password anda, klau tibe2 hilang ke, ataupun bleh juga export password ke browser lain.

3) exceptions, gunekan ia utk set kan website mane yang anda tak nak save password secara automatik..

itu saja tips bg org yg slalu lupe password :p


----------update shah alam portal--------

Shah Alam Portal kini telah diupgrage dengan menambah 3 lagi function, iaitu :

1) url Shah Alam yg terkini adalah www.shah-alam.com ini maknanya ada 2 domain/url yg boleh digunakan, iaitu www.shah-alam.info @ www.shah-alam.com


2) mempunyai video site. dimana user/member boleh kongsi video ape2 pun.. samada direct dr website video lain(youtube,metacafe,etc...) ataupun upload file video sendiri


3) mempunyai email sendiri iaitu @shah-alam.com email ini terbuka kepda sesiapa yg nk. percuma saja email ini.. dapatkan sekarang.. 6gig size diberi :)

Sila ke website Shah Alam Portal untk mengetahui lebih lanjut lagi :)

1:56 PG

(0) Comments

Cuti sat :p



hari rabu nih saya cuti sat.. klau sempat saya akan update blog ini.. tp apa yg saya plan, cuti taipusam ni, saya akan upgrade website shah alam portal sahaja... Baru2 ini joomla telah melancarkan CMS (content management system) versi 1.5 Stable... agak lama saya tunggu utk mereka lancarkan versi stable ini.. so saya memerlukan satu hari utk mengupgrade Shah Alam Portal.. klau sempat or tgh rehat, saya postla :p dan nntikan versi Shah Alam Portal yg baru nnti... wahahahahaa.. :D

buhbyee.. :)

8:56 PTG

(1) Comments

permulaan yang mencabar 2

dah 2 minggu stat kelas dan mmg btol mencabar bile jadual kelas tidak menentu.. ade yg hari tuh kelas pagi sahaja, ade yg ptg sahaja, ade yg pagi smp ptg(8am to 6am direct) dan ade yg sejam pagi, pastu sejam ptg, ade yg gap 2/3 jam antara kelas lain... adduhh.. mmg mencabar... so, utk 2 minggu nih mmg tak biase lg dgn keadaan jadual waktu kelas, sbb nk plan samada kene tinggal kat fakulti ataupun singgah umah mmber ataupun balik rumah.. so 2 minggu nih mmg kene plan skit.. :)

bg student, time management mmg penting skali.. dan juga action management ( apa perkara yg patut kite buat mengikut masa yg telah kite setkan dlm time mgt td) bab2 begini saya amat lemah skali, dan sedang berusaha lg jd lebih baik.. skg nih tgh blaja mind management.. tgh hot skg nih dibincangkan...

okeh. sbnrnye saya ade simpan draft utk saya post mase tahun baru hari tuh.. ini dia :
-------------------------------------------------------

yeehaaa.... tahun 2008 bermula! dan pada tahun inilah diramalkan tahun paling mencabar oleh pakar2 ekonomi dunia termasukla di Malaysia ini... maklumlah bila harga minyak berubah naik turun, semua bende akan berubah jugak..

ok. post kali ini adalah berkaitan dgn bidang IT & CS dan seperti sume tahu bhw paling ramai student adalah dlm bidang ini... dan juga yg menganggur pun dr bidang ini juga..... yg sebenarnya diluar/dunia pekerjaan masih terbuka luas, bnyk company yg perlukan student IT/CS ini... tp kenepa masih ramai yg menganggur???

mengikut pendapat saya sebagai student CS selama 4 tahun dan masih belajar lg, ia sebenarnya salah student itu sendiri!! yer btol!! salah korang sendiri... sebabnya :

1) tanya diri sendiri kenapa amik bidang IT ini. adakah sebb minat, sbb tgok kawan die amik cs, aku pun nk amik cs gakla.. ke sbb nampak mase depan cs ini bgmana??

bg saya, minat adalah penting! bila kite minat, kite akan nampak mase depan kite dgn bidang yg kite suke ini.. ketahuilah bahwa bidang IT ini mmg besar dan peluang mmg cerah utk semua. katakanlah ade satu company tu baru buka, mesti die perlukan computer utk operate keje secara auto dan semestinya internet adalah penting bg mereka ( ini utk student networking) pastu klau company tuh nk buat website company ( student cs/it/multimedia) pastu die nk software yg boleh buat kira2 akaun keluar masuk ( student cs/ise/software engineer) dan mcm2 lg... nmpak tak ?? dalam satu company tuh sahaja boleh melibatkan ramai pekerja2 IT.. so, tak ada masalah sebenarnye bab keje nih...

2) tak ada keistimewaan/specialize/kelebihan dalam bidang tersebut... amik contoh klau 100 org student IT apply keje kat 1 company, company itu akan tgok ape beza korang dr 99 org yg lain tuh.. katakan 99 org tuh power buat website HTML sahaja, tp awak yg sorg nih tau buat website HTML ditambah dgn Java... tak ke company tuh akan amik awak keje.. dimana anda mempunyai kelebihan dr yg lain..

utk ini, anda perlu "think out side a box". apa yang anda belajar secara teori tidak 100% digunakan mase keje nnti.. ade yg perlu anda belajar sendiri.. contohnye kat kelas, anda diajar buat web guna html static sahaja, tp bile nk keje nnti boss suruh buat web dynamic plak.. so cammane? mesti kene blajarkan.. baik anda bermula dr skarang, dimana anda mempunyai resources yg bnyk utk dirujuk, lect, kwn2.. nnti dah keje, xde mase plak... JGNLAH copy paste / suruh org / upah org buat... xde ade faedah nye kat korang. nnti keje terkial2 plak nk buat nnti.. harap result je cemerlang, tp bile buat btol2 tak bleh plak.. citt podahhh!! blaja..blaja..blaja...

3) tidak peraktikkan apa yg diajar... hanye buat bile diperlukan shj.. bile lect suh buat website utk final projek, so, dorg buat time tuh jelaa.. tp anda tak perasan dr situ anda dah develop skill utk bina website dimana anda boleh buat perkhidmatan membina website.. just bukak internet, dan promote kat satu dunia internet, SAYA BOLEH BUAT WEBSITE, UPAHLAH SAYA!!! haaa.. kan nnti ade org order nye... hehehe.. :) buat apa yg diajar.. walaupun separuh jln pun, tp anda dah tau sedikit mengenai perkara tersebut drpd tak tau langsung ;)

ini petikan saya amik mase kelas Etika in IT dr lect Ustz Mohd Nor Mohd :

Maklumat tanpa manfaat, tidak akan jd ilmu


untuk smbungan die lg,

ilmu yg tidak digunakan atau diamal, hanya sia-sia

4) kembali pada yg asas, iaitu sikap kite sendiri. sikap juga mempengaruhi keputusan kite, samada yg lebih baik ataupun yg lebih buruk... takde sedang2.. hehe.. ;)

8:46 PTG

(5) Comments

Activating (NURIN) Alert : Save Nini !


url image :
http://tembam.files.wordpress.com/2008/01/cari_sharlinie.jpg


suspect on the left!

url image :
http://tembam.files.wordpress.com/2008/01/insidepix1.jpg




Taken from http://tembam.wordpress.com/

Sharlinie Mohd Nasyar or Nini, 5, went missing Wednesday morning after going to the playground at PJS 2 in Taman Medan, Kuala Lumpur at about 11am. New Straits Times writes that a police report was lodged the same day by father Mohd Nasyar Mat Hussain.

Utusan Malaysia reports that Sharlinie was last seen wearing a light blue tee-shirt and pink slippers. She is about one meter in height, weighs 20 kilogrammes, and has short hair with a round face.

District police chief ACP Arjunaidi Mohamed also released the photofit of a suspect who had on Monday abducted a 6-year-old girl in the neighbourhood. Those with information on Sharlinie’s whereabouts, or on the suspect, to contact RakanCop at 03-21159999.

Bernama request that anyone with information on Nini’s disappearance to contact the nearest police station, or call her mother Suraya Ahmad at 016-2709096 or Mohd Nashar at 016-2583450.

10:11 PTG

(2) Comments

permulaan yang mencabar

Semenjak masuk belajar hari rabu hari tuh, jadual makin tak tersusun.. jadual kelas tak best langsung... huhuhu.. btol2 tak suke! :x tp dah name student, kenela follow je.. ;)

so, untuk kali ini, saya telah menyusun jadual blog (blog pun ade jadual?? B) ) saya dah setkan secara konsisten iaitu blog ini akan diupdate pada hari Isnin-Rabu-Jumaat.. 3 kali seminggu je saya akan update dan secara konsisten.. ini supaya saya inginkan visitor yg loyal, iaitu yg akan ulang alik tgok blog saya... takmo dtg & pergi.. :P

psl belajar plak, saya rasa tidak ada masalah, sbb subjek yg saya amik lebih kpd bende yg saya minat.. ade subjet utk nama die Etika dalam Teknologi Maklumat Islam.. :O haaa... mesti korang terperanjatkan.. dah tuh, ustaz plak ajar subjek ni.. hehehe.. tp yg saya suke dan tertarik adalah subjek ini mengajar kite mengubah persepsi dr minda/kepala student komputer yg pikir bende logik kpd pikiran berfalsafah/kehidupan seharian.. mesti korang pening kan.. hahaha

die camnih.. klau kite keje dgn komputer, 24jam kite buat programming, design ataupapun yg kite buat menggunakan komputer, kite telah dibiasekan dgn perbuatan/pikiran yg hanya menerima command/arahan.. contohnye bile kite nk delete perkataan, kite akan tekan backspace, bile kite nk shutdown, tekan jela simbol shutdown, nk off computer cara cpt, cabut suiz.. mcm robotlaa.. hanya menerima arahan bende yg telah diset.. so kekdang kite pun camtuh.. klau tibe2 pc kite hang, kite akan marah2,maki2 pukul pc tuh kuat2.. smp camtuh skali kite dgn komputer.. taula die robot.. heheh.. student komputer pikiran die hanya bende yg logic sahaja... bende mathematical.. so bile bende yg berfalsafah/emosi skit, die tak bleh nk terima.. terus reject.. :x

pastu bile kite ckp dgn sesiapa, atau lepak2 dgn kwn2, secara tidak langsung kite akan terbawk2 perangai kite dgn komputer td tuh skali.. org usik2 skit, kite dah marah2 (mcm komputer hang kejap, kite dah hempas monitor)

so, subjek yg saya belaja ini di ajar cara mengubah persepsi/pikiran student komputer yg keras mcm batu asik pikir bende logic/math kepda yg falsafah/emosi... bukan tukar terus, die ajar mcmane kite nk sesuaikan diri kite utk involve bende2 selain komputer..

saya harap korang paham ape yg saya cite ni.. berbelit gakla... hahaha.. :D