1:32 PG

(1) Comments

Productivity = Quality

Salam kpd pembaca blog kodin. Post kali ini tentang perkara yang boleh menggangu kite lakukan kerja. Tengok tajuk pun anda mungkin paham.. Bile productivity keja kite kurang, maka hasil kerja kita kurang juga (tidak memuaskan). Tapi jika high productivity  tentulah quality pun high juga.

So, apa yang relate tentang tajuk ni, adalah berkenaan pengurusan email (email manager)..sebelum ini saya menggunakan Add-On Firefox sbg notification jika ade sebarang email baru masuk inbox. saya guna Gmail Manager . untuk permulaan hanya 2 email juga gune. tapi bile dah lame smp berbelas email perlu dicheck, smp jadi camni :

tengok! 11 email saya perlu check.. penat btol.. huhuh.. tuh belum lagi email yahoo & hotmail. Bile dah terlalu banyak email perlu di check oleh add-on firefox tu (Gmail Manager), die telah menggunakan process/memory firefox sehinggakan 100MB+ lebih memory digunakan oleh firefox dan kadang-kadang bleh jadi HANG firefox saya.

Sebabkan masalah ini, telah menyebabkan kerja saya kurang produktif, firefox hang bile tgh browse website, loading page lambat, Not Responding... dan lain-lain lagi yg boleh pecahkan kepala anda.. hehehe

jadi saya carila satu bende yg boleh selesaikan masalah saya ni, jadi saya pun "berjalan-jalan" dgn pakcik google berteman dgn makcik yahoo... jalan punya jalan, last-last jumpe la awek Burung Kilat ( ThunderBird ) hehehe...
ye. Thunderbird telah menyelamatkan saya. semua email saya diuruskan oleh awek nih.. jika nak check email, gune Thunderbird, jika nk browse internet gune FireFox,. jadi tiada dah masalah memory, space sume tuh.. skg nih pc run smoothly...

Yang paling best tentang Thunderbird ini, bukan sahaja Gmail, tp email-email lain pun boleh diuruskan. Saya mempunyai email yang berdomain .com mcm  @shah-alam.com   pun boleh diuruskan..

Yang paling paling best, software Thunderbird nih hanyalah 6mb shj.. gune yg portable nye je... dahla size kecik, bleh bwk kat mane2 lagi.. Lagipun saya mmg tak suke software2 yg size beso2 sgt. kecik2 je..
Cubela...

Link ini mungkin membantu bagi siapa yang ingin mengunakan Thunderbird :
  • Kelemahan Thunderbird adalah tidak boleh minimize dalam tray, mcm Yahoo Messanger, jadi download 2 add-on Thunderbird ini (download 1 dulu, kemudian download 2, gune 2 add-on) :
    1. MinimizeToTray
    2. MinimizeToTray Enhancer
sekian
1 Response to "Productivity = Quality"
ahib0205 said :
Rabu, 20 Ogos, 2008
owh awek biru tu aku tak guna la. may b sbb aku still leh handle beberapa akaun email aku kot wat masa ni. tp nanti esok lusa tak tau la kan. eh thanks for sharing beb. kodin memang best. RM2 plz :P

Catat Ulasan

nak komen, komen elok2 skit ek...