8:56 PTG

(1) Comments

permulaan yang mencabar 2

dah 2 minggu stat kelas dan mmg btol mencabar bile jadual kelas tidak menentu.. ade yg hari tuh kelas pagi sahaja, ade yg ptg sahaja, ade yg pagi smp ptg(8am to 6am direct) dan ade yg sejam pagi, pastu sejam ptg, ade yg gap 2/3 jam antara kelas lain... adduhh.. mmg mencabar... so, utk 2 minggu nih mmg tak biase lg dgn keadaan jadual waktu kelas, sbb nk plan samada kene tinggal kat fakulti ataupun singgah umah mmber ataupun balik rumah.. so 2 minggu nih mmg kene plan skit.. :)

bg student, time management mmg penting skali.. dan juga action management ( apa perkara yg patut kite buat mengikut masa yg telah kite setkan dlm time mgt td) bab2 begini saya amat lemah skali, dan sedang berusaha lg jd lebih baik.. skg nih tgh blaja mind management.. tgh hot skg nih dibincangkan...

okeh. sbnrnye saya ade simpan draft utk saya post mase tahun baru hari tuh.. ini dia :
-------------------------------------------------------

yeehaaa.... tahun 2008 bermula! dan pada tahun inilah diramalkan tahun paling mencabar oleh pakar2 ekonomi dunia termasukla di Malaysia ini... maklumlah bila harga minyak berubah naik turun, semua bende akan berubah jugak..

ok. post kali ini adalah berkaitan dgn bidang IT & CS dan seperti sume tahu bhw paling ramai student adalah dlm bidang ini... dan juga yg menganggur pun dr bidang ini juga..... yg sebenarnya diluar/dunia pekerjaan masih terbuka luas, bnyk company yg perlukan student IT/CS ini... tp kenepa masih ramai yg menganggur???

mengikut pendapat saya sebagai student CS selama 4 tahun dan masih belajar lg, ia sebenarnya salah student itu sendiri!! yer btol!! salah korang sendiri... sebabnya :

1) tanya diri sendiri kenapa amik bidang IT ini. adakah sebb minat, sbb tgok kawan die amik cs, aku pun nk amik cs gakla.. ke sbb nampak mase depan cs ini bgmana??

bg saya, minat adalah penting! bila kite minat, kite akan nampak mase depan kite dgn bidang yg kite suke ini.. ketahuilah bahwa bidang IT ini mmg besar dan peluang mmg cerah utk semua. katakanlah ade satu company tu baru buka, mesti die perlukan computer utk operate keje secara auto dan semestinya internet adalah penting bg mereka ( ini utk student networking) pastu klau company tuh nk buat website company ( student cs/it/multimedia) pastu die nk software yg boleh buat kira2 akaun keluar masuk ( student cs/ise/software engineer) dan mcm2 lg... nmpak tak ?? dalam satu company tuh sahaja boleh melibatkan ramai pekerja2 IT.. so, tak ada masalah sebenarnye bab keje nih...

2) tak ada keistimewaan/specialize/kelebihan dalam bidang tersebut... amik contoh klau 100 org student IT apply keje kat 1 company, company itu akan tgok ape beza korang dr 99 org yg lain tuh.. katakan 99 org tuh power buat website HTML sahaja, tp awak yg sorg nih tau buat website HTML ditambah dgn Java... tak ke company tuh akan amik awak keje.. dimana anda mempunyai kelebihan dr yg lain..

utk ini, anda perlu "think out side a box". apa yang anda belajar secara teori tidak 100% digunakan mase keje nnti.. ade yg perlu anda belajar sendiri.. contohnye kat kelas, anda diajar buat web guna html static sahaja, tp bile nk keje nnti boss suruh buat web dynamic plak.. so cammane? mesti kene blajarkan.. baik anda bermula dr skarang, dimana anda mempunyai resources yg bnyk utk dirujuk, lect, kwn2.. nnti dah keje, xde mase plak... JGNLAH copy paste / suruh org / upah org buat... xde ade faedah nye kat korang. nnti keje terkial2 plak nk buat nnti.. harap result je cemerlang, tp bile buat btol2 tak bleh plak.. citt podahhh!! blaja..blaja..blaja...

3) tidak peraktikkan apa yg diajar... hanye buat bile diperlukan shj.. bile lect suh buat website utk final projek, so, dorg buat time tuh jelaa.. tp anda tak perasan dr situ anda dah develop skill utk bina website dimana anda boleh buat perkhidmatan membina website.. just bukak internet, dan promote kat satu dunia internet, SAYA BOLEH BUAT WEBSITE, UPAHLAH SAYA!!! haaa.. kan nnti ade org order nye... hehehe.. :) buat apa yg diajar.. walaupun separuh jln pun, tp anda dah tau sedikit mengenai perkara tersebut drpd tak tau langsung ;)

ini petikan saya amik mase kelas Etika in IT dr lect Ustz Mohd Nor Mohd :

Maklumat tanpa manfaat, tidak akan jd ilmu


untuk smbungan die lg,

ilmu yg tidak digunakan atau diamal, hanya sia-sia

4) kembali pada yg asas, iaitu sikap kite sendiri. sikap juga mempengaruhi keputusan kite, samada yg lebih baik ataupun yg lebih buruk... takde sedang2.. hehe.. ;)
1 Response to "permulaan yang mencabar 2"
catzer said :
Selasa, 22 Januari, 2008
post dah lapok.. :p

Catat Ulasan

nak komen, komen elok2 skit ek...