2:42 PG

(1) Comments

Password Lost???

seminggu nih saya asik kehilangan username & password di laman2 web yg biase saya tgok... sebab terlalu bnyk sgt username & password pakai utk bnyk website/email so dah jadi pening nk igt sume.. tuh yg smp boleh lupe password tuh.. hahaha.. :D

seperti biase, saya akan gune firefox password manager, yg dah built-in. so dia akan savekan password secara automatik, tp cammane plak klau kite nk buat backup klau tibe2 firefox crash plak?? hhmmm...

ok. bg siapa yg tak biase dgn password manager nih, saya terangkan skit fungsi die. ia digunakan utk simpan username & password utk website yg kite view. jd lepas ini takla perlula kite nk isi 2 3 kali, hanya isikan username, dan password akan kluar automatik..

so, macammane nk tgok username & password yg saya gunekan utk website ni???

pegi menu firefox anda, Tools >> Options >> Security

akan kluar menubox spt ini.

1) untuk lihat senarai website & username & password yang anda gunakan.

2) untuk import/export password anda yg anda telah save sbg backup seblom ini. file ini adalah format .xml. untuk mendptkan function ini, anda perlu install Password Exporter gunakan ia utk backup password anda, klau tibe2 hilang ke, ataupun bleh juga export password ke browser lain.

3) exceptions, gunekan ia utk set kan website mane yang anda tak nak save password secara automatik..

itu saja tips bg org yg slalu lupe password :p


----------update shah alam portal--------

Shah Alam Portal kini telah diupgrage dengan menambah 3 lagi function, iaitu :

1) url Shah Alam yg terkini adalah www.shah-alam.com ini maknanya ada 2 domain/url yg boleh digunakan, iaitu www.shah-alam.info @ www.shah-alam.com


2) mempunyai video site. dimana user/member boleh kongsi video ape2 pun.. samada direct dr website video lain(youtube,metacafe,etc...) ataupun upload file video sendiri


3) mempunyai email sendiri iaitu @shah-alam.com email ini terbuka kepda sesiapa yg nk. percuma saja email ini.. dapatkan sekarang.. 6gig size diberi :)

Sila ke website Shah Alam Portal untk mengetahui lebih lanjut lagi :)
1 Response to "Password Lost???"
Tanpa Nama said :
Sabtu, 09 Mei, 2009
Makaseh admin sudi kongsi.

Buat Duit

Catat Ulasan

nak komen, komen elok2 skit ek...