1:58 PG

(2) Comments

IBM DBA & Result Degree

Din

, ,

Lama dah tak update blog ni

Terima kasih kepada KampungBoy, spatt, Bagak dan sesiapa yang wish final exam saya. Result pun dah keluar, dan syukur. lepas pun 3... tak lepas takleh plak nk sambung master.. Yoyo jee..
Sebaik habis je final exam dan thesis presentation, cuti 2 hari je, lepas tu terus amik kelas IBM Database Administrator organize by Prestariang (bukan kanak2 riang ek) and sponsored by Kementerian Pelajaran. Dah free, amik jela... heheh.. dahla yuran + kelas IBM ni sebenarnya lebih kurang RM 24000 seorang.. dan sepatutnya kelas selama 9 minggu tapi dipendek jadi 4 minggu je. Jadi kalau dah kelas dipendekkan hari nya, maka waktu belaja dipanjangkan.. mula 9am hingga 5pm. macam waktu kerja dah.. huhuhuh.. dok menghadap komputer je dari pagi smp petang. Balik rumah penat terus tido...
Ada 3 set nota tebal tuh.
Workspace using DB2 software  
Kusyuk tgh wat latihan, sambil layan YM

Kelas IBM DBA ni pun nak habis dah. sabtu ni morkup exam, selasa depan baru exam betul die.. Apapun kelas IBM DBA ni memang sempoi, layan kepala dengan tutor dari IBM Mr Low Yoong Kim dan rakan kelas yang enjoiy.. Tidak lupa juga Mr Agus dari Indonesia join kelas ni sama. You guys are the best
Good Luck for IBM exam to me and others

12:25 PG

(5) Comments

Berehat dari Blogging & IM

Bermula hari ini sehingga 25 november saya akan rehat dari dunia blogging dan IM.. kerana saya akan tumpu sepenuhnya untuk menyiapkan Final Year Project saya dan juga Final Exam... maklumla ni last semester saya. jadi kene score la

Kalau ada apa-apa update pun hanya update di Twitter Kodin sahaja.. boleh tengok kat sidebar kanan blog ini.. (quick update). ataupun klik sini.

Salam. wish me luck

6:19 PTG

(4) Comments

I want iPhone!!

duhh.. just try my luck to win free iphone giveaway from avonblake.com


The rule to win iphone just simple as 1-2-3 :

Write a blog post on your own blog linking back to AvonBlake.com.  Leave a comment post there to let he know that you’ve entered and a winner will be selected at random at the end of this month.

To Avon Blake if you read this post, I WANT iPHONE.. Do you hear me?? hehehe.. 

4:52 PTG

(2) Comments

Hantar Kad Ucapan Online (bukan e-card)


anda takde duit nk beli kad raya yg 2 3 kupang tu, xpe.

masuk website ni http://enveluv.com/

boleh hantar kad free secara online

bijak btol idea dorg..

---------------------------------------------
sedikit kajian ttg website http://enveluv.com/ ini :

- mempunyai konsep yg berbeza. sblom ni kite tgok banyak website yg provide ecard. iaitu hantar vitual card ke email sahaja. kali ni, website ini hanta kad yg betul. kad ucapan yang keras direct terus ke rumah penerima.

- bagaimana dorang cover cost kad ucapan tu, cost printing dan cost upah pekerja ??

 dengan menyediakan ruang pengiklanan di dalam kad tu.. dimana, iklan berdasarkan alamat rumah penerima, contohnya, jika pengiklan nakkan pembeli area Lembah Klang, jadi iklan hanya akan keluar di kad penerima beralamat Lembah Klang. Pengiklan akan mendapat targeted traffic ( pembaca yg dikehendaki)

bagi siapa yang dah hantar, cube tgok kat kad.
dalam kad tuh, ade iklan kat sebelah kanan, sebelah kiri gambar, tgh ucapan.





- Pemilik website mendapat latihan dan dana dlm program Pre-Seed Fund oleh MSC. student pun bleh apply

- so, bagi sesiapa ade idea yg boleh dicommercialkan, ape kate apply kat program ni..


- 3 fund dari kerajaan untuk support industy IT ini, iaitu :

1:32 PG

(1) Comments

Productivity = Quality

Salam kpd pembaca blog kodin. Post kali ini tentang perkara yang boleh menggangu kite lakukan kerja. Tengok tajuk pun anda mungkin paham.. Bile productivity keja kite kurang, maka hasil kerja kita kurang juga (tidak memuaskan). Tapi jika high productivity  tentulah quality pun high juga.

So, apa yang relate tentang tajuk ni, adalah berkenaan pengurusan email (email manager)..sebelum ini saya menggunakan Add-On Firefox sbg notification jika ade sebarang email baru masuk inbox. saya guna Gmail Manager . untuk permulaan hanya 2 email juga gune. tapi bile dah lame smp berbelas email perlu dicheck, smp jadi camni :

tengok! 11 email saya perlu check.. penat btol.. huhuh.. tuh belum lagi email yahoo & hotmail. Bile dah terlalu banyak email perlu di check oleh add-on firefox tu (Gmail Manager), die telah menggunakan process/memory firefox sehinggakan 100MB+ lebih memory digunakan oleh firefox dan kadang-kadang bleh jadi HANG firefox saya.

Sebabkan masalah ini, telah menyebabkan kerja saya kurang produktif, firefox hang bile tgh browse website, loading page lambat, Not Responding... dan lain-lain lagi yg boleh pecahkan kepala anda.. hehehe

jadi saya carila satu bende yg boleh selesaikan masalah saya ni, jadi saya pun "berjalan-jalan" dgn pakcik google berteman dgn makcik yahoo... jalan punya jalan, last-last jumpe la awek Burung Kilat ( ThunderBird ) hehehe...
ye. Thunderbird telah menyelamatkan saya. semua email saya diuruskan oleh awek nih.. jika nak check email, gune Thunderbird, jika nk browse internet gune FireFox,. jadi tiada dah masalah memory, space sume tuh.. skg nih pc run smoothly...

Yang paling best tentang Thunderbird ini, bukan sahaja Gmail, tp email-email lain pun boleh diuruskan. Saya mempunyai email yang berdomain .com mcm  @shah-alam.com   pun boleh diuruskan..

Yang paling paling best, software Thunderbird nih hanyalah 6mb shj.. gune yg portable nye je... dahla size kecik, bleh bwk kat mane2 lagi.. Lagipun saya mmg tak suke software2 yg size beso2 sgt. kecik2 je..
Cubela...

Link ini mungkin membantu bagi siapa yang ingin mengunakan Thunderbird :
  • Kelemahan Thunderbird adalah tidak boleh minimize dalam tray, mcm Yahoo Messanger, jadi download 2 add-on Thunderbird ini (download 1 dulu, kemudian download 2, gune 2 add-on) :
    1. MinimizeToTray
    2. MinimizeToTray Enhancer
sekian

5:47 PTG

(7) Comments

Cepat, Mudah, Ringan

tajuk post saya kali ini berkenaan 5 software/website yg saya gunekan sekarang ini... 5 bende tersebut mmg saya gune selalu dan sungguh mudah digunakan... ia juga tersgtlah ringan utk software tersebut install di pc anda (size kecik) dan cepat @tepuktangan

ni plugin Windows Media Player, utk displaykan lirik lagu yg anda tgh dengar. lirik lagu ini dicari dr internet dan automatik display terus dlm media player. so, pastikan anda on internet connection sblom layan lagu ni@siul saya gune semasa tgh rest kepala otak @siul
3 bintang utk software ni @star@star@star (3/5) @tepuktangan



nih mmg wajib bg saya, kerana gmbr digicam saya lepas tangkap je mesti melebihi 1mb or 2mb ke atas. so saya memerlukan software utk resizekan dgn cepat dan mudah. sblom nih gune Paint-It dan photoshop utk resizekan satu2... mmg leceh dan menyusahkan.. pastu gune google picasa, same gakk.. last2 jalan-jalan kat google, tibe2 jumpe plak software nih.. Cepat, Mudah & Ringan @sengihnampakgigi dgn hanya drag(folder gmbar) ke icon software tersebut, kemudian die akan resizekan format gmbr tersebut dgn renamekan lg... nk sizekan format, hanya renamekan name software tersebut... Senang kan?? @senyumkenyit 5 bintang utk software ni @star@star@star@star@star (5/5) @tepuktangan




Selepas penat coding mengcoding website, @sakit nk tgok hasil website tersebut di mane2 browser(pelayar) seperti mozilla firefox @ Internet Explorer @ Safari dan lain2 lg.. so, website tersebut bleh generatekan result hasil coding anda. iakan displaykan website anda dgn lebih puluhan browser ikut version.

Sesuai utk check website yg anda buat adalah compatible/sesuai dgn browser lain. contohnya, skrg di pc saya, saya gune browser firefox v3 dan IE v7. jadi saya nk tahu, klau ade user lain dr tempat/pc lain yg gune browser lain spt firefox v2 atau safari, nk tau mcmane hasil website tu, jd dgn browsershot.com nih, ia boleh selesaikan masalah tersebut.
5 bintang utk software ni @star@star@star@star@star (5/5) @tepuktangan




Software ni amat mudah dan ringan utk diinstall di pc anda. saya gune utk create thumbnail website.. dan juge nk shoot keseluruhan website ataupun nk sebahagian kawasan website yg
yg anda nk shj. contohnye, saya nk shoot gmbr header website tuh shj.. so saya letak size height & width, pastu die capturela.. siap @raya
4 bintang utk software ni @star@star@star@star (4/5) @tepuktangan



Saya gune utk display file2 format .pdf(adobe reader) dan juga .odt(open document).. kadang2 document yg saya dpt adalah dlm format tersebut, jd nk cari software satu2 utk bace tiap2 document tuh mmg melecehkan dan juga akan beratkan pc saya klau install bnyk software hanya utk bace document. jadi software ini mmg sesuai sekali.. @tepuktangan bile nk open document .pdf lg cepat dr adobe reader @sengihnampakgigi tp ade skit kelemahan die, resolution die baca agak kurang jelas skit berbanding adobe reader.. tp still adobe reader saya pakai gak utk bace .pdf @cinta
3 bintang utk software ni @star@star@star (3/5) @tepuktangan