7:12 PG

(3) Comments

2007 anda mcmane? 2008?

ok. tinggal 1 hari lg untuk kite menuju ke tahun 2008. azam 2007 anda mcmane? tercapai tak? saya punya ntah tercapai ntah tak.. hahaha.. sebb mase tgh berazam utk 2007 tuh azam kat kepala otak jee... so, tak igt dah...

utk 2008 kali ini lebih teratur, saya baru je lepas menulis azam 2008 saya kat buku nota comel saya nih... ini senang saya bwk mane2 dan tgok supaya saya tak lari dr focus. ok. saya recap balik pencapaian 2007 saya :

- Shah Alam Portal berjaya dihasilkan, dan kini meningkat 100 + visitor sehari.. (utk 2008, memantapkan lg isi kandungan nya)

- dpt duit dr google adsense sebnyk rm300+ skali saje.( thanks to bro syed ikhwan)

- dapat manage study dan ebiz skali, dimana result saya amat memuaskan sbb masa saya bhg 2.
ini cara saya bhgi masa : sini lah..

- menjadi tukang masak yg cemerlang.. smpi tgn melecur.. hahahah...


utk tahun 2008, blog ini akan ditutup.. saya akan gunakan domain saya sendiri nnti, seperti www.kodinpower.com (xde pun) hahaha...

4:05 PG

(0) Comments

kenape pendek? bukan panjang!

Din

,

huhuhuh... ape punya tajuk daaa... ok. setelah saya membuat beberapa kajian dan sedikit jalan2 disekitar internet ni... saya berpendapat bhw memadai dgn display antara 3 hingga 5 post di front page blog anda.. sbbnya, kite nk visitor tersebut pegi lihat2 di sidebar plak..

1st skali bile visitor masuk blog korang, die akan baca post2 yg terdpt kat situ... die takkan tgok terus iklan2, link2 yg ade kat sidebar korang tuhh.. so, pastikan post korang yg didisplay dlm lingkungan 3 hingga 5 post. mcm blog saya ni saya hanya display 3 post sahaja.

biarkan visitor kite mencari link2 ke post yg lain.. dah semestinya link2 post lain terletak disidebar, dan secara tak langsung visitor akan juga tgok link2 lain/iklan di sekitar link2 post anda tuh..

ok. tuh saje sedikit pandangan dr saya..

5:19 PG

(2) Comments

YM Beta Baru

kpd sesiapa yg mengunakan Yahoo Messenger versi lama, saya galakkan / paksa (hihihi..) tukar gune ym versi baru nye... apa yg menarik versi beta baru ini, saya letak screenshot :

1) video dlm chatbox. (hanya letakkan url youtube, dan akan kluar player video. korang tgok video tuh same2 dgn kwn korang dgn ym saje)



2) gambar dlm chatbox (gmbr yg telah siap di transfer boleh terus preview dlm tuh jugak)



3) Theme ym yg boleh berubah dgn corak (ada 6 theme)



4) User menu yg userfriendly (selain display avatar, terdpt juga menu utk user tersebut)



ada bnyk lg function yg menarik dgn YM baru ini.. tp bg saya ini yg terbaik yg buatkan saya makin suke dgn ym ni... saya akan update lg post ini nnti. Sekian..

4:28 PG

(2) Comments

Top 10 Iklan TV Malaysia 2007

Din

,

ini saya rate mengikut pilihan kegemaran saya, untuk tahun 2007 ini.. antara 10 iklan yg paling best utk tahun 2007 calon-calonnya adalahhhh.....

1. Petronas (edisi Raya) PEMENANG!!!


2. Petronas (edisi Merdeka)



3. Hotlink


4. Petronas (edisi Merdeka/ umi qazrina)


5. Petronas (edisi Merdeka/ dinosaruuu)


6. DiGi



7. TV3



8. Proton (Khidmat Masyarakat)


9. KFC (edisi Raya)



10. DiGi ( cinema)

5:00 PG

(0) Comments

Cipta Ebook Anda Sendiri

Selamat pagi Malaysia!! Untuk post kali ini adalah lebih berguna bagi sesiapa yang ingin menceburi perniagaan internet ataupun bg sesape yg telah lama pun..

Sedikit mukadimah tentang perniagaan internet. Terdapat pelbagai model perniagaan internet yg kite boleh buat contohnye dgn pengiklanan, melakukan perkhidmatan spt design logo buat website dan sebagai nye... Terdapat juga model ebiz menjual produk di internet samada digital produk ataupun fizikal. contoh produk fizikal adalah jam tangan, dimana anda sendiri mail post ke pembeli. contoh salah satu digital produk adalah menjual mp3 utk didownload, dimana produk yg pembeli dpt, adalah produk digital. ini termasuk juga ebook, iaitu buku digital. isikandungan sama mcm buku biase, tp kite bace dlm bentuk pdf ebook menggunakan adobe reader..

ini adalah fact tentang penjualan ebook di US

FACT: Paid online content sales in the U.S grew $1.3 billion in 2002, and the numbers are growing yearly. Over 10% of Internet users have paid for online content in this rapidly growing market.
dimana penjualan ebook mencecah lebih 1billion dan meningkat tiap2 tahun.. so, nampak tak potensi menjual ebook nih? besar bukan.. itu baru kat US. kat tempat lain lg?

2 persoalan yg perlu anda pikir2kan sebelum memasuki pasaran jualan ebook ini :
Bagaimana untuk menciptanya? Boleh kah saya menciptanya sendiri?

Sebenarnye, 2 persoalan tersebut telah diceritakan disini.

Ya, anda boleh menciptanya sendiri. Ada 2 perkara penting yang anda perlu tahu untuk mencipta ebook:

Idea tentang topik ebook anda
3 cara mudah mencipta ebook


Ebook yg diberi tajuk "Rahsia - Cipta sendiri produk terlaris" nukilan Norhafidz ataupun dipanggil budin. Bukan kodin ek!

Ebook ini menceritakan tentang idea utk anda mencipta ebook anda yg "panas" dipasaran dan juga memberi 3 langkah kpd anda mempermudahkan cara mencipta ebook anda. Dapatkan free ebook ini secara percuma dan anda juga diberi pelbagai bonus ebook percuma iaitu :

  1. The Complete Guide to Creating Your Own Website
  2. Small Business Success Secrets
  3. Your Online Success In 7 Simple Steps
  4. Percuma Keahlian formulajutawan.com

dapatkan ebook download ini PERCUMA sekarang!!

1:14 PG

(1) Comments

Promotion DiGi Baru [HAPPY]

Din

, ,

Semenjak 2 menjak ni, digi bnyk skali buat promotion termasuklah iklan2 yg kelakar... hehehe.. website die pun buat saya happy jee.. eheheh.. tp ape yg menariknye kali ini, DiGi telah keluarkan plan prepaid baru mereka iaitu HAPPY . apa yg menariknya tntang HAPPY ni, seperti gmbr bawah nih...


saya nmpk nye tertarik utk dptkan prepaid ni... mungkin belilah nnti.. dan yg bestnye, beli online jee... pastu delivery free ke rumah teruss.. bestnyaa.. xyah keluar rumah dah.. hehehe..

lebih lanjut : http://www.happy.com.my

1:21 PG

(1) Comments

mp3 Search

Din


download mp3 dgn mudah. pergi sahaja di web ini yg mempunyai interface mcm google search.. hanya type artis + lagu yg anda nk, dan akan keluar bnyk result mp3 yg dicari.. klau nk dengar dulu pun boleh, ade player kat situ...

utk dload, anda hanya perlu klik di nama file tersebut, ataupun right klik > save as.. dah. mudah..

web ini mencari lagu hampir keseluruhan website yg ada kat internet nih.. bila korg search je lagu yg nk, web ini akan buat search ke blog2, website yg ade lagu yg korg nk tuh.. die akan crawl ke seluruh web/blog yg ade perkataan search keyword korg tuh.. tuh sbb bnyk lagu yg same dlm result page tuh..

update::

lagi satu site yg direct download lagu n bleh dgr lagu (stream) dulu lagu tuh sblom dload..
gi kat website nih http://www.topmusics.info/ . saya lg prefer yg ni drpd yg atas tuh, sbb result search lg bnyk dr SkreemR tuh... credit to catzer psl share bende nih..

slamat mendload..

11:23 PTG

(0) Comments

Aku kene SPAM!!

Din



seperti yg korang tgok tuh, surat tuh dihantar kpd alamat rumah aku dan kpd aku. tp nasib baik sbb alamat tuh kat rumah lame aku.. setahu aku alamat rumah aku ni, yg tahu adalah kawan, sekolah rendah, sekolah menengah, UiTM, Cosmopoint(xtau cammane dorg bleh dpt???)... yg tuh jela...

ada probability salah satu pihak yg bg maklumat diri aku ni kat org lain.. mase dulu lepas abis je skolah menengah, cosmopoint tepon (nih kompomla skolah menengah aku kasi/jual nih!!!!!)... pastu bile abis diploma kat uitm plak, ade company tuh tepon aku tanye psl keje (siot btol lah uitm nih !!!) so, skg nih surat bende alah nih.. cammanela dorg bleh tau alamat aku nih.. oowwhhh!! tak lupe jugak, TESCO (apply oneclub card), dan bank (akaun bank)... tp bank bukanla, sbb ade dlm aggrement yg dorg takkan jual maklumat peribadi kite kat pihak ke3... hhhhmm.. lepas nih keje berjage2 isi borang maklumat diri, kene tau kat siape yg kite kasi...

berkenaan surat nih, aku dah bace abis dah.. mmg dasyat, awal2 lg cite psl duit brp org tuh dpt, and aku xtau scam ke bukan, tp yg aku perasan bile die sebut " anda boleh berjaya dgn business nih selagi tempat anda ada bank dan post office " (di translate dr BI) so, aku rase ini business mail order.. mmg keje dok umah je, tp dok anta suratlaa.. heheh.. so, aku tak minat. masuk tong itam jela surat tuh..

so, kesimpulan nye dr post ini.

  • sila berhati-hati bile kasi maklumat diri anda kat org lain, samada di shopping mall / borang survey online / website community dan juga sesiapa pun.
  • pastikan korang baca agrement mase nk isi borang tuh.. dan
  • pastikan ada ayat begini " kami tidak akan sekali-kali menyerahkan/menjual maklumat anda ke pihak yg ke3 " ayat die lebih kurang camtuhlahh...
  • klau xde ayat tuh, tak payahla isi.. die bukan boleh dipercayai..

sekian..

4:16 PG

(0) Comments

Tambah lg! Download lah!

Din

nih ade lg, amik kat forum kelas :

www.projectw.org

www.movierush.org

http://stage6.divx.com


meh aku ajar direct download gune google je....


first skali korang g google, pastu dlm search box tuh korang paste code nih :

{-inurl:(htm|html|php|asp|pl) intitle:"index of" "last modified" "parent directory" description size (m2a|ogg|wma|mp3) 2pac }

ni code utk search lagu. nnti die akan listkan web mane yg boleh download secara percuma. tak payah nk reg or download software pape... dah jumpe web tuh, nnti die listkan bnyk2 artis tuh, pastu just mouse click kanan, and Save As...

utk nk cari artis korang suke, gantikan 2pac dgn artis korang suke tuh... klau nk cari movie, tukar format mp3,wma,oog,m2a tuh kpd format movie mcm mpeg,mpg,avi,mp4 dan lain-lain lg....

papapun, slamat mencuba.. Slamat nye lah! hehe..

4:08 PG

(1) Comments

RapidShare Links

Din

Bg sesiape yg suke download mendownload samada movie or series or lagu ke, saya kongsikan web ni http://www.rslinks.org/ selain dr forum download dan tmpt lain... blog tuh die listkan pelbagai games - movie - tv series - application dan mcm2 lg.. just gune function Search je kalau malas nk tgok satu2.... ok tuh je.. just nk share some info within 1 minute...

4:25 PTG

(0) Comments

saje mengepos

Din

saje je nk post ape yg patut, sbb google dah update page rank... dan blog nih dah page rank 1. takut klau lame tak post, nnti turun plak page rank.. portal www.shah-alam.info pun dah page rank 1 dah... hehehee... dah. yg tuh je.. bye..

meh kite layan lagu nih..


7:52 PG

(0) Comments

Bercuti Hari Raya & Final Exam!!

Din

Bermula hari ini sehinggalah 9/11, blog ini tidak akan bernyawa sbb nk sambut raya & final examlah plakk... so, kenela study mase cuti raya ni... apapun, lepas abis final exam, blog ini akan bernyawa balik dan banyk projek akan dilaksanakan mengikut perancangan.. hehehe..

apa pun, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin dr saya, KODIN. dan GOODLUCK kpd sesiapa yg ade final exam lepas raye.. jgn sedih ek! heheh.. buhbyeee...

11:51 PTG

(0) Comments

iklan pecah perut proton!!

Din

hahaha.... mula2 aku tgok iklan nih kat blog member aku, aku igt cam seram je iklan nih, sbb ade hantu.. so aku silent la sound die.. hahaha..takut beb.. aku mane tahan cite seram2 nih... huhuh.. last2 iklan klakar.. terus aku bantai gelak smp nangis.. hahah... kelakar btol...

6:26 PTG

(3) Comments

Rahsia Photoshop

hohoho... dgr tajuk pun pelik.. macamla photoshop nih ade rahsia sgt... hehehe... ya! mmg benar. bg pakar photoshop yg design dorg lain dr yg lain dan menarik, mmg dorg akan dok senyap2 tak bgtau cammane dorg buat... tapi tak bagi sedara irfan kita nih.. (bukan irfan khairi ek.. hehehe ) die akan dedahkan segala rahsia pakar photoshop dr PhotoshopTopSecret.com secara percuma kpd semua org...


klau nk tau irfan ni pun dah cukup hebat bab2 design nih.. utk memperhebatkan lg gerakan tgn kanan die tuh, hehehe... die sanggup keluar duit USD240 utk beli DVD topsecret nih... pastu share plak dgn kite secara percuma lg tuh... wahhh!! baik hati nye die..

nk tau ape yg rahsianya teknik nih, cube tgok gambr yg dihasilkan otai photoshop nih. saya tgok pun teruja. so, same2la kite nntikan teknik rahsia ini yg dibongkar oleh irfan..

p/s : Shah Alam portal kini siap sepenuhnya.. dan kini mencari editor utk portal tersebut. tulis news ke (tak kesah berkenaan ape pun, tak semestinya psl shah alam), tulis blog ke, dan melayan forum. klau ade sesape yg berminat, tggalkan email dlm komen post nih dgn ayat [saya nk jd editor!]... ape editor dpt? buat mase skg nih, korg bleh letak iklan (nuffnang / adverlets ) korang kat frontpage portal tersebut... yg tuh jelaa.. ade ape lagi, nnti akan di update..

bye..

11:22 PTG

(2) Comments

update project

Din

elo! lame dah tak update blog nih.. mmg sengaja tak update pun, sbb post sblom nih lebih kpd memberi/share bende kat org... so, klau bende2 yg share nih, lebih baik biarkan ia lama di front page. biar org tau... tuh yg takmo post baru, nnti masuk archive plak post yg lame...

anyway thanx to kaykay did mention my YM Smiley post on his blog.. thank you! klau siape yg ade mention kat blog korang psl YM Smiley aku nih, bgtaula.. bleh aku boh link blog korang kat blog kawan-kawan.

skg nih mmg terlalu busy sgt nk study n on9 nih.. sungguh memenatkan bile mase yg kite ada kite gune sebetol2nye.. fully utilize!! tp puasla.. berbaloi gak. lg pun tgh mude, sihat, n bnyk tenaga lagi. baik kite gune mase n tenaga kite yg ada ke tahap yg max sekarang nih.. nnti dah berumur, dah tua, tak larat plak...

so, skg nih portal Shah Alam hampir 20% lg nk siap.. tggal nk masuk info2 je.. dan sedikit touchup, makeup2 skit, mascara skit.. hahaha... klau nk tgok preview g kat sini. Shah Alam Portal. tp tgok muke depan jela.. huhuhuh.. maybe akan launch balik next week. versi ke-2.

ok. more update will come esok.

1:44 PG

(0) Comments

gune FBI jejak pembunuh Nurin

Kuala Lumpur - Malaysia has turned to the United States Federal Bureau of Investigation to help solve the murder of a young girl who had been tortured, sexually abused and then dumped in a sports bag, the police said on Thursday.

The murder, the nation's most horrifying crime in years, has sparked nationwide outrage and anger and prompted talk that the 8-year-old girl was the victim of a serial sex offender.

Malaysia's police chief, Musa Hassan, said the FBI would help study the blurred images of a closed-circuit television recordings related to the case.

"Two FBI agents are going to help us with the investigation, especially in terms of the technical aspects of the probe," news agency Bernama quoted him as telling reporters.


"One of them is already at the US embassy here while another is expected to arrive soon," Musa said.

The naked body of the girl, Nurin Jazlin Jazimin, was stuffed in the bag and left outside a shop near the capital last week.

Police seized CCTV recordings from the shop which appeared to show a woman carrying the bag, but the images were poor and blurry.

Nurin was reported missing on August 20 after she went alone to a night market in Kuala Lumpur. She was last seen being dragged into a white van by a man.

received 5 hours ago. credit www.iol.co.za


dgn berita ini ramai akan buat spekulasi bhw PDRM tak mampu dan tak cukup hebatla smp nk mintak tlong org luarlaa.. apelaa.. blaa..blaa.. blaahh.. (yg negative je dorg pikir)

komen saya :

mmg perlu pun PDRM mintak tolong FBI mungkin sbb PDRM tidak/kurang mempunyai kemahiran yg lebih utk jejak pembunuh nih. PDRM tak/kurang mampu nak jejak pembunuh nih hampir sebulan mencari. tp kite perlu tahu gak yg pembunuh nih melalukan jenayah peringkat pertama (iaitu paling kejam, paling dasyat, dan super duper teruk ) dan jenayah yg mcm ni mmg berlaku dimana2 samada di negara maju, membangun atau pun mundur.. dan mungkin juga jenayah yg camnih adalah pertama di Malaysia nih...

cume kemahiran utk mencari pembunuh nih, mungkin PDRM tiada/kurang tp FBI ada sbb tmpt mereka slalu sgt jd jenayah camnih dan mereka tau cammane nk atasi dan nak jejak pembunuh tu. tak salah PDRM gune khidmat FBI utk cari pembunuh nih dan ia bagos bg PDRM utk blajar lg... so, sume org perlu paham nape PDRM mintak tlong dorg..

4:33 PG

(0) Comments

Melayu + Rasuah + WPI ???

Din

hari ini tak buat pape2 sbb tido lame sgt, so mood utk nk update website, buat asgmnt, presentation sume tak buat.. sbb tido lame sgt, power to move dah xde.. badan rase berat jee...malass jee rase... tuhla masalahnye bile tido lame sgt, tp tido tu best! hahaha...

utk mmbuangkan mase saya surf jela internet, g masuk blog2 member2, tgok sane sini... tibe2 tersampaila malaysia-today.net dah lame tak masuk blog ini. last masuk bulan lepas, mase isu panas psl agong Tuanku Mizan.. kali ini psl hakim VK Lingam. tp saya tak bace tuh sgt... yg saya tgok video Tun Mahadhir mase ceramah di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya. beliau mmg idola saya dr kecik smpla sekarang.. dan saya mmg kagum dgn die. skg umur 80 lebih pun masih kuat. berdiri lebih 2 jam lg plak tu...

saya attachkan video Tun psl MELAYU dengan RASUAH dan masalah singapura dgn WPI yg perlu diambil perhatian dan yg amat membimbangkan ttng WPI klau org singapura dpt(minit ke-6)... klau perasan, die ada sebut psl tanah persendirian yg nk jual sbb harga tinggi, tp nnti org yg dok tanah tuh yg dah jual bukannye bleh dok dlm kwasan pembangunan tuh pun, mesti pindah tempat lain.. itu yg amat merugikan (itu yg saya paham)... hayati lahh.. bnyk lg video. tp saya attach ini dulu...


[video ini adalah hak milik malaysia-today.net]
klik kanan di screen video, utk menu(stop,pause)

10:51 PTG

(0) Comments

free YM smiley

Din

ok. disini saya kongsikan smiley YM yg korang boleh letak kat mane2.. nk letak kat blog, frenster/ myspace profile, testi, msg... forum dan kat mane2 lg.. ini saya buat memandangkan blogger tidak mempunyai ciri2 smiley, tidak seperti wordpress yg boleh letak plug-in smiley..

contoh smiley di testimonial friendster:
buat masa skg, saya letak seebahagian dahulu, ade lebih 100 smiley, tak larat nk buat sume... nnti klau saya tambah, saya bgtau ek...

COPY the whole code & PASTE in anywhere u like. Plz don't change the code...


Forum :
[IMG]http://i232.photobucket.com/albums/ee219/lifek/24.gif[/IMG]

blog/frenster/myspace :


------------------------------------


Forum :
[IMG]http://i232.photobucket.com/albums/ee219/lifek/19.gif[/IMG]

blog/frenster/myspace :


------------------------------------


Forum :
[IMG]http://i232.photobucket.com/albums/ee219/lifek/18.gif[/IMG]

blog/frenster/myspace :


------------------------------------


Forum :
[IMG]http://i232.photobucket.com/albums/ee219/lifek/14.gif[/IMG]

blog/frenster/myspace :


------------------------------------