12:44 PTG

(2) Comments

Kenapa Mozilla? bukan Internet Explorer...

Din



hai.. kali ni sy nk bgtau kenapa sy gune mozilla firefox dan bukan Internet Explorer(IE)... utk pengetahuan, sume pc kat rumah sy gune mozilla utk surf internet.

mozilla ni opensource nyer software. itu sbb mozilaa sentiasa upgrade and slalo je bagos. saya gune dh hampir 3 tahun, dr hari makin hari, ade perubahan sy rase. bg yg baru gune mozilla, ade cara dier utk lajukan loading page dier.. kite bleh edit dier nye coding, pastu tmbah, buat lg power. tp bg sape yg xtau, jgn kaco coding die. nnti pening plak. yg nk lajukan loading page tu sy bleh ajarkan. msg sy yekk.. ok! nih psl loading page mozilla. dekat IE, kite xbleh buat mcm tuh sbb utk owner by Microsoft. xbleh kaco, copyright Microsoft. skg nih dh kluar IE7. dier sebijik cam mozilla.. tp sbb ie nih baru kluar, dier xbleh nk lawan mozillalaa.. ok. sy senaraikan sebahagian ciri2 yg ada pd mozilla:

-support anti-spyware(ade anti-spyware dlm mozilla nih)
-secure
-byk add-on & plug-in die support
-bleh tukar skin.
-edit dier nyer coding bg powerfull.
-allow tab browser.( maksudnye xpayah nak bukak mozilla byk2 utk page2 lain. 1 mozilla, byk2 page bleh).

mmg bestlaa klau korg gune mozilla nih.. skg ni mozilla v1.5. xlame lg nk klaur v2 plak.. tp ikutlaa kesesuai anda semua. ikut mcmane korg surf internet. ade yg surf tgok2 saje, ade yg nk dload, ade yg nk print terus page tuh.. tp papepun terserah pd korang.

sy gune mozilla nih mcm2. utk surf, download dan mcm2 lg... sy nye mozilla sy ubah skin/theme die. bg nmpak lawa, button pun color2. pastu tmbah google toolbar(sy gune sbb die bleh bgtau email baru ade masuk, news, details psl website sy, mcm2 lg) pastu baru2 nih, sy download plug-in baru, plug-in ni blehkan kite dload videoclip dr youtube.com and google video dn byk tmpat lg... hahahha.. best gile dload dr site tu. mcm2 video sy dload, dgn menggunekan mozilla nih.. ikutlaa korg gune mcmane...

secare ringkasannye, mozilla sy lagi laju page loading dier dr IE (yg ni kene set something) and download videoclip dr youtube n tmpt2 lain(yg ni ke dload plug-in). stakat ni sy puas hati dgn mozilla sy. sy hanye gune IE6(bukan IE7, sbb xmo upgrade pun) utk preview hasil HTML sy.. tu pun offline..
klau ade sape nk tau cammane care2 diatas, msg sy xpun bg comment. orait...

klau ade sape nak cube try test mozilla nih, click sini : saya nak cube firefox dgn google toolbar

5:07 PTG

(0) Comments

sape nk tgok antuu???

Din

elo..elo.... ok! skg nih kpd sesape yg dah xsabo nk tgok antu kat muzium shah alam, sy ade skit info n tips.. tips pertama, klau nk tgok antu cepat, korg jadi antu laa... hehehe.. takla! gurau je..

ok, sperti yg anda sume tahu, klau nk tgok pameran antu tuh kene beratur panjang utk beli tiket, pastu beratur lg utk masuk dlm tgok2.. utk makluman, klau sesape yg malas sgt nk beratur beli tiket, ade tiket yg dijual kat gerai2 depan tuh.. mcm ulat tiket.. korg g tanye jer gerai tuh, ade tuh adelaa, xde, xdelaa.. ni kwn sy yg bgtau... beli tiket kat gerai.

ok, yg ni tips & info skit :

- nak elak kan ramai org bersesak, pegi kol 10.am. sbb dier bukak kol 10am. time tuh xramailaa..

- (dr akhbar) pameran tuh akan diubah tema/suasana die setiap 2-3minggu. contoh: minggu nih, xseram, minggu2 depan seram habis.. dier tukar set. antu tambah skit.

- (dr akhbar) ni lg best. Bulan 8 nih, Ripley's Believe It or Not! nak dtg buat show kat pameran antu tuh. cam cite ripleys tu, amik tuh,tngkap tuh, mcmlaa nnti dier buat.. so, kpd same nak masuk t.v satu dunia, g laaa...

- pameran tuh smp bulan 10. so, byk mase lg. cari mase yg sesuai n tak ramai. sbb pameran tu dier kene layan lame2 baru ade feel die.. baru rase seram.. yg nih klau ramai2 dlm tuh, sume bersesak, berjalan jeeee.. nak rase ape? rase masam kot.. hehehe.. sy pun tak penah pg lg. nk pg jer ramai org dlm pameran tuh. xsyok. sbb mmber ckp, nak tgok bende2 pelik dier kene hayati antu tuh btol2, lame2... nnti adela bende2 jd.

ok, nnti saya smbung lg.. buhbye... klau ade sape nk komen, just click comment tuh, n bantailaa ape korang nak bantai....bye!

timestamp: 20 minit (limit)

5:02 PTG

(0) Comments

kelemahan & kelebihan blog friendster

Din

elo kwan2! blog nih saye ikut dr blog frenste. mcm copy paste jerlaa.. sbb blog kat frentser tuh hanye target kawan2 jee... so yg kat sini worldwide. utk content yg kat blog nih, ikut tema yg sy tulis kat atas tuhhhh... xde ngarut2 nye.. heheh.. ok2...

kite balik tajuk yg sy nk cite nih... setelah sy mengkaji dlm beberape hari nih (tak abis lg), sy rase ade baik buruk blog friendster nih.. buruk nih bukanla cam jahat or setan(bush) ke ape, ade kelemahan skit nape ramai tak gune blog frenster nih. sy pointkan :-

yg ok :-

blogfrenster nih die gabungkan dgn photoalbum, profile(skit). dlm satu blog tuh, dorg bleh tgok gmbr and link to photo album. ade link ke fren list.

yg ni xtaula klau korag paham ke tak, tp sesape yg buat web tuh expertlaa psl nih. ok, frenster nih, dier akan automatic publish ur blog or frenster profile on google, yahoo, n search engine line. bile korg edit n publish or save profile/blog je, dier akan masuk index kat search engine tuh. klau korang nk tgok korang nyer blog/profile, korang taip (site:http://blogs.friendster.com/) yg nih kat google. nnti dier akan listkan sume blog frenster around tha world. korg checkla korang ranking yg kebrp. biasenye yg fresh content, die ranking tinggi gak. tp kekdg bengong gak. ade hari die. currently ade 215,000 blog.

ok, yg ni sy cite skit nape sy buat blog kan frenster nih. sbb die lg satu, bile kite dh update ape2 profile ke gmbr ke blog ke, dier akan bgtau sume mmber2 kite dlm frenlist kite nih. so, katekan kite ade 300 lebih frenlist kite nih, so, die akan bgtau sume yg kite dh update something. senangla keje skit, xpayah nk bgtau org "woi, aku ade cite baru". hahaha...

ok dh abis yg ok nye! kite g tgok yg
tak ok : -

ape korang tgok awal2 bile tgok blog frenster nih?? mesti iklan die gile gabak kan.. tuh yg atas tuh.. iklan beso tuh. dier dh setkan jd header setiap blog. iklan kat footer pun ade.. kekdg dlm post nih, slmbe badak dier je nak taruk iklan. dlm profile kite pun ade iklan gak, nak login pun ade. gile ah! nak tau tak, frenster makes thousand dollar US hanye dgn iklan. gile ah... itulaa psl die byk taruk iklan sane sini. tp klau nak yg xde iklan, frenster nih ade wat package nye, yg bayar, blog with no ads. bayarla skit!

ok, nih yg paling kureng skit sbb layout design dier comman sgt. dier tak pelbagaikan. nak edit design pun xbleh. die tak kasi kaco coding. papentah.. tuh yg nmpak comman jee.. yg profile pun dier tak kasi kaco coding, tp die kasi upgrade coding.. tmbh sane, sini, situ mcm2laa.. blog pun bleh gak tmbah tuh, sbb sume bende tuh just hyperlink jee.. tp nk ubah design, tak dpt cekk.. nak ubah, bayar skit.. kite amik contoh cam blog sy yg lain. sy gune blogspot.com, and dier kasi all access utk ubah coding dier.. ni salah satu, cite psl cellphone. blog nih layout simple je, sbb sy nak org paham, bukan nk org tgok pening2 dgn layout. tp nnti nk improve lg.( cellphone guide ) asal cellphone, bukan handphone? sbb cellphone keyword paling tinggi org cari dlm search engine.

-------------
ok. abis dah! so, kesimpulan die nape sy cite kat blog frnster nih, sbb satu publish kat kwn2 sy dlm frenlist nih, n lg satu kat internet. kirenye 2 dlm satu laa.. tp blog nih pun sy target reader org sini jer. kwn2 sy jee.. ok! babye.. nnti sy post lain, pasni cite psl HANTU kat MUZIUM NEGERI kt SHAH ALAM.. ade cite die.. hehehehe...

timestamp : 39 minit (over limit)